Details item


AuteurKnuppel in het hoenderhok(?)
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 12/06/2018 16:38:59        


Je hebt believers en non believers ..

Naar mijn weten wordt een buddylijn, hierna genoemd BL, hoofzakelijk gebruikt in Nederland en Belgie. De ontstaan reden tot het gebruik en voor velen ook de hoofdreden tot gebruik: om mekaar in slecht zicht niet te verliezen is feitelijk een zeer zwak argument. Als het zicht niet goed is dan ga je elders gaan duiken of duik je gewoonweg niet. Je zou kunnen opteren om het pas bij slecht zicht te gaan deployen maar ik denk dat je veel sneller dichter bij mekaar kunt zwemmen, desnoods handje vasthouden.

Hoe dan ook als je een stofwolk op je ziet afkomen, duik er dan niet domweg in maar ga langszij of duik er boven! TIP: Duik nooit of te nimmer in het spoor van andere duikers dan vermijd je deze situatie die bij sommige duikers als zeer stressvol wordt ervaren!

Mijn hoofdreden om een BL NIET (lees NOOIT) te gebruiken is:

Het lijkt op het eerste zicht een onschuldig iets maar het is het NIET. Het zit in de weg wanneer er obstakels zijn (andere duikers met buddy lijnen, sepia tenten en allerhande andere troep in het water die er niet thuis hoort). Het gaat quasi overal aan gaan vasthangen, het vlottertje werkt tegen bij een flinke stroming en doet rare dingen. Een rescue poging wordt er door flink bemoeilijkt en wanneer de persoon aan het andere eind er dan ook nog in slaagt een blowup te veroorzaken dan ben je in no time boven water.

Het wordt veelal verkeerd gebruikt: het wordt vastgemaakt aan de pols ipv de bovenarm wat dan weer de bewegingsvrijheid drastisch beperkt. Het routinematig gebruik van de BL verlaagt dramatisch de frekwentie waarmee je je buddy in de gaten houdt, bijna niet: die "hangt" toch aan de andere kant niet? Van begin tot einde van de duik wordt de BL gebruikt en dit zelfs bij goed zicht, waarom? om mekaar niet te verliezen??? Neen omdat men meestal niet meer zonder kan. Vergelijk het met jaren een polshorloge dragen en dan plots zonder te zitten: je kent dat vreemde (naakte) gevoel. Een BL doet men ook aan en af boven water, praktisch nooit onderwater want dat is een heel gedoe en dus lastig.

Dus ja een hond hou je aan een lijn maar een buddy niet! Ik respecteer en zorg voor mijn buddies, zij doen dat immers ook voor mij ;-)

Haal de chips en het bier maar boven, let the games begin ...

Zie ook
https://nl.wikipedia.org/wiki/Buddylijn

zie ook
http://www.frogkick.nl/non-dir_buddylijn.htm

 
[Laatst gewijzigd op 12/06/2018 20:14:26]
 
wendy
Sedert 11/05/2004
Datum : 12/06/2018 17:06:38        

veel bla bla bla

geen chips of cola nodig en bier ook niet

In de os duik ik met buddyline..altijd..
En ik zorg heel goed voor mijn buddy en hij/of zij zorgt goed voor mij. Elk naar zijn kwalificatie natuurlijk. Mocht dat niet het geval zijn is dat de allereerste en allerlaatste keer dat ik met die persoon onderduik.
Bl heeft nog nooit in mijn weg gezeten Nog nooit... en vasthangen aan allerlei spul? ook nog nooit..
vlottertjes welke tegenwerken in de stroming? meen je dat nu echt? grijns

En, ja hoor, ik kan zonder bl.
net zoals ik zonder buddy kan duiken
;-) 
[Laatst gewijzigd op 12/06/2018 17:09:03]
 
Wowo
Sedert 10/12/2014
Datum : 12/06/2018 17:12:42        

Een bl is lastig, ik duik ook veel liever zonder
Die kloterij hangt in elk wier vast dat je tegenkomt!
 
Carl A
Sedert 09/04/2004
Datum : 12/06/2018 17:34:33        

Een compromis-voorstel om voor- en tegenstanders "tevreden" te stellen:

- persoon 1 duikt met een half buddy-lijntje (deel 1 rond zijn/haar bovenarm)
- persoon 2 duikt ook met een half buddy-lijntje (deel 2 rond zijn/haar bovenarm)
- de twee helften worden echter NIET met elkaar verbonden.

Nu nog enkel ruzie maken wie met het vlottertje mag duiken.
 
Cthulhu
Sedert 10/04/2004
Datum : 12/06/2018 19:57:58     Homepage    

Wel, je begint al verkeerd: een buudylijn wordt we degelijk ook in andere landen dan Belgie en Nederland gebruikt...
 
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 12/06/2018 20:14:09        

Quote
Cthulhu schreef:
Wel, je begint al verkeerd: een buudylijn wordt we degelijk ook in andere landen dan Belgie en Nederland gebruikt...
Ik corrigeer mijn entry: hoofdzakelijk in Belgie en Nederland ipv enkel en alleen
 
rollin
Sedert 26/09/2013
Datum : 12/06/2018 22:59:24     Homepage    

Bij ons in de club zijn er, ook heel ervaren duikers, die voor elke duik een buddylijn willen aandoen. Er zijn ook duikers die dat liever niet doen, om bovenvermelde redenen.

Raad eens wie met wie duikt? Simpel opgelost.

Verder doet iedereen maar wat hij graag doet zeker? Ik vind dat ding onnodig, maar ik snap zeker dat anderen het prefereren.

Een goede lamp, slim gebruikt, doet overigens wonderen. Zelfs bij slecht zicht.
 
Baksteen
Sedert 25/07/2005
Datum : 12/06/2018 23:46:11     Homepage    

Een buddylijn is exact hetzelfde als een leiband. Ervaren duikers met een bl geven duidelijk hun (gebrek aan) niveau prijs. En anders is het een geleideduik. Voor mij goed maar noem een kat een kat.
Ik gebruik een bl enkel bij zeer goede duikomstandigheden met absolute beginners. Buiten die context heeft een bl voor mij enkel nadelen.
 
Baksteen
Sedert 25/07/2005
Datum : 12/06/2018 23:49:45     Homepage    

Quote
wendy schreef:
veel bla bla bla

geen chips of cola nodig en bier ook niet

In de os duik ik met buddyline..altijd..
En ik zorg heel goed voor mijn buddy en hij/of zij zorgt goed voor mij. Elk naar zijn kwalificatie natuurlijk. Mocht dat niet het geval zijn is dat de allereerste en allerlaatste keer dat ik met die persoon onderduik.
Bl heeft nog nooit in mijn weg gezeten Nog nooit... en vasthangen aan allerlei spul? ook nog nooit..
vlottertjes welke tegenwerken in de stroming? meen je dat nu echt? grijns

En, ja hoor, ik kan zonder bl.
net zoals ik zonder buddy kan duiken
;-)


Ik zie hier nul argumentatie. Als je zonder kan waarom duik je dan met? De nadelen zijn zo overduidelijk dat je toch heel sterke pro argumenten moet hebben ? Laat ze horen ...
 
Luc Dupas
Sedert 09/04/2004
Datum : 13/06/2018 01:28:57     Homepage    


http://www.torpedo.be/buddyline.html
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 13/06/2018 09:39:14        

Quote
Baksteen schreef:
Ervaren duikers met een bl geven duidelijk hun (gebrek aan) niveau prijs. 
[Laatst gewijzigd op 13/06/2018 09:41:08]
 
TnT
Sedert 10/09/2004
Datum : 13/06/2018 10:47:53     Homepage    

Als ik met beginnende duikers ga duiken in Ekeren (of een gelijkaardige duiklocatie), dan duik ik altijd zonder buddylijn. Bij een opleidingsduik gaat mijn aandacht immers 100% naar de buddy, en is de kans op verlies in feite onbestaande. Als de zichtbaarheid wat minder is dan houd ik gewoon fysiek contact en is een buddylijn overbodig.

Maar in de Oosterschelde duik ik meestal wel met een buddylijn. Ik ga vooral duiken om te kijken naar de fauna en flora, en ik ben het type duiker dat langzaam de bodem afspeurt op zoek naar naaktslakken en ander klein spul. Helaas kan ik geen twee dingen tegelijk in het oog houden. Dus ja, ik hou mijn buddy niet continu in het oog. Dat hoeft meestal ook helemaal niet. Wil dat zeggen dat ik mijn buddy helemaal niet in het oog hou? Absoluut niet, integendeel. Maar met de typische zichtbaarheid in de Oosterschelde van maximaal enkele meters kan je in minder dan 20-30 seconden al visueel contact verliezen. Een buddylijn is dan een handig hulpmiddel.

Maar ik kan ook perfect zonder buddylijn duiken. En dat gebeurt ook regelmatig, zeker als we toevallig onpaar zijn, en er dus een ploeg met drie is. In dat geval duikt de derde duiker altijd los. Ik heb daar absoluut geen probleem mee om zonder buddylijn te duiken. Maar ik durf wel toegeven dat ik dan vaak wat minder plezier beleef aan mijn duik, omdat ik dan minder kan "rondkijken".

Als jij een buddylijn maar niks vind, dan duik je toch gewoon zonder? En vice versa natuurlijk. Het belangrijkste is toch dat jij en je buddy op een comfortabele en veilige manier samen kunnen duiken. Voor het ene buddypaar zal dat dan met buddylijn zijn, en voor het andere zonder. Dat spreek je toch gewoon af tijdens de briefing, nog vóór je in het water springt.

Oh ja, ik duik trouwens met een extra lange buddylijn (3m) met twee vlotters. De perfecte buddylijn voor een ow-fotograaf. Terwijl ik bezig ben met fotograferen kan mijn buddy al op zoek gaan naar een volgend onderwerp :-)

> Als het zicht niet goed is dan ga je elders gaan duiken of duik je gewoonweg niet.

Vind ik persoonlijk een zwak argument. Slechte zichtbaarheid kan je niet altijd op voorhand inschatten. En als je eenmaal in het water zit, en de zichtbaarheid is niet geweldig, dan is elders gaan duiken vaak praktisch niet meer haalbaar. In getijdenwater kan je niet even snel naar een een andere duikplaats rijden, want dan is de kentering waarschijnlijk al gepasseerd. En wellicht is de kans op slecht zicht daar even groot...

Ook als de zichtbaarheid slecht is kan je trouwens nog mooie duiken maken. Dus dat hoeft niet noodzakelijk een reden te zijn om de duik af te breken. Tenzij jij of je buddy zich daar niet comfortabel bij voelt, maar da's natuurlijk een ander verhaal.

> Het gaat quasi overal aan gaan vasthangen, het vlottertje werkt tegen bij een flinke stroming en doet rare dingen.

Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit met een buddylijn ergens ben blijven vast hangen. Enkel bij het passeren van een boeitje aan een fuik moet je even opletten dat je allebei langs dezelfde kant van het touw passeert. Maar da's dan ook alles.
 
willin
Sedert 04/06/2008
Datum : 13/06/2018 11:38:17        

TNT, ik sluit me volledig aan wat jij zegt.
stromingsduik = buddylijn, ik kijk liever naar de beestjes dan naar mijn buddy.
Anders gebruik ik deze nooit en maak ik goede afspraken in geval je elkaar kwijt bent


Quote
TnT schreef:
Als ik met beginnende duikers ga duiken in Ekeren (of een gelijkaardige duiklocatie), dan duik ik altijd zonder buddylijn. Bij een opleidingsduik gaat mijn aandacht immers 100% naar de buddy, en is de kans op verlies in feite onbestaande. Als de zichtbaarheid wat minder is dan houd ik gewoon fysiek contact en is een buddylijn overbodig.

Maar in de Oosterschelde duik ik meestal wel met een buddylijn. Ik ga vooral duiken om te kijken naar de fauna en flora, en ik ben het type duiker dat langzaam de bodem afspeurt op zoek naar naaktslakken en ander klein spul. Helaas kan ik geen twee dingen tegelijk in het oog houden. Dus ja, ik hou mijn buddy niet continu in het oog. Dat hoeft meestal ook helemaal niet. Wil dat zeggen dat ik mijn buddy helemaal niet in het oog hou? Absoluut niet, integendeel. Maar met de typische zichtbaarheid in de Oosterschelde van maximaal enkele meters kan je in minder dan 20-30 seconden al visueel contact verliezen. Een buddylijn is dan een handig hulpmiddel.

Maar ik kan ook perfect zonder buddylijn duiken. En dat gebeurt ook regelmatig, zeker als we toevallig onpaar zijn, en er dus een ploeg met drie is. In dat geval duikt de derde duiker altijd los. Ik heb daar absoluut geen probleem mee om zonder buddylijn te duiken. Maar ik durf wel toegeven dat ik dan vaak wat minder plezier beleef aan mijn duik, omdat ik dan minder kan "rondkijken".

Als jij een buddylijn maar niks vind, dan duik je toch gewoon zonder? En vice versa natuurlijk. Het belangrijkste is toch dat jij en je buddy op een comfortabele en veilige manier samen kunnen duiken. Voor het ene buddypaar zal dat dan met buddylijn zijn, en voor het andere zonder. Dat spreek je toch gewoon af tijdens de briefing, nog vóór je in het water springt.

Oh ja, ik duik trouwens met een extra lange buddylijn (3m) met twee vlotters. De perfecte buddylijn voor een ow-fotograaf. Terwijl ik bezig ben met fotograferen kan mijn buddy al op zoek gaan naar een volgend onderwerp :-)

> Als het zicht niet goed is dan ga je elders gaan duiken of duik je gewoonweg niet.

Vind ik persoonlijk een zwak argument. Slechte zichtbaarheid kan je niet altijd op voorhand inschatten. En als je eenmaal in het water zit, en de zichtbaarheid is niet geweldig, dan is elders gaan duiken vaak praktisch niet meer haalbaar. In getijdenwater kan je niet even snel naar een een andere duikplaats rijden, want dan is de kentering waarschijnlijk al gepasseerd. En wellicht is de kans op slecht zicht daar even groot...

Ook als de zichtbaarheid slecht is kan je trouwens nog mooie duiken maken. Dus dat hoeft niet noodzakelijk een reden te zijn om de duik af te breken. Tenzij jij of je buddy zich daar niet comfortabel bij voelt, maar da's natuurlijk een ander verhaal.

> Het gaat quasi overal aan gaan vasthangen, het vlottertje werkt tegen bij een flinke stroming en doet rare dingen.

Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit met een buddylijn ergens ben blijven vast hangen. Enkel bij het passeren van een boeitje aan een fuik moet je even opletten dat je allebei langs dezelfde kant van het touw passeert. Maar da's dan ook alles.
 
Cthulhu
Sedert 10/04/2004
Datum : 13/06/2018 12:11:43     Homepage    

Quote
merlinX schreef:
Quote
Cthulhu schreef:
Wel, je begint al verkeerd: een buudylijn wordt we degelijk ook in andere landen dan Belgie en Nederland gebruikt...
Ik corrigeer mijn entry: hoofdzakelijk in Belgie en Nederland ipv enkel en alleen


Ik zou die "hoofdzakelijk" ook weglaten...
 
kvp
Sedert 29/11/2004
Datum : 13/06/2018 12:22:51        

Quote
Baksteen schreef:
Quote
wendy schreef:
veel bla bla bla

geen chips of cola nodig en bier ook niet

In de os duik ik met buddyline..altijd..
En ik zorg heel goed voor mijn buddy en hij/of zij zorgt goed voor mij. Elk naar zijn kwalificatie natuurlijk. Mocht dat niet het geval zijn is dat de allereerste en allerlaatste keer dat ik met die persoon onderduik.
Bl heeft nog nooit in mijn weg gezeten Nog nooit... en vasthangen aan allerlei spul? ook nog nooit..
vlottertjes welke tegenwerken in de stroming? meen je dat nu echt? grijns

En, ja hoor, ik kan zonder bl.
net zoals ik zonder buddy kan duiken
;-)


Ik zie hier nul argumentatie. Als je zonder kan waarom duik je dan met? De nadelen zijn zo overduidelijk dat je toch heel sterke pro argumenten moet hebben ? Laat ze horen ...


De argumentatie van Wendy zit hem net in het ontkrachten van de originele stellingen. En ik volg haar daar volledig in. Het is niet omdat je zelf niet graag met een buddylijn duikt, dat je dingen moet opsommen die gewoon niet waar zijn.

Ik duik in de Oosterschelde altijd met een buddylijn. Zonder de buddy uit het oog te verliezen. Zelfs met mijn vaste buddy's doen we de buddylijn aan. Dat heeft zelfs een extra troef: omdat je op de duur ongeveer dezelfde "modus operandi" ontwikkelt, merk je direct wanneer je buddy plots iets anders doet (stoppen, versnellen, afdraaien ...).

De buddylijn hangt nooit ergens in vast. Ik zou zelfs durven beweren dat wanneer het wel het geval is, dat je dan niet goed op de omgeving hebt gelet.

Een buddylijn is in mijn ogen niet bedoeld om je buddy plots niet meer in de gaten te moeten houden. Het is gewoon een extra hulpmiddel om elkaar niet te verliezen, of om plotse andere gedragingen sneller op te merken.

En zo heeft iedereen zijn eigen leidraadjes die voor hem wel werken, maar voor een ander vreemd lijken.

 
viercuub
Sedert 21/06/2013
Datum : 13/06/2018 17:29:34        

@ koen eindelijk eens iemand die de waarheid geen geweld aandoet en de punten op de I zet! uiteindelijk is de BL een hulpmiddel dat in de vroegere tyden toen het zicht dikwijls centimeters was , een middel om zeker zijn buddy niet te verliezen. GRTJS JEAN
 
Marc VB
Sedert 17/06/2011
Datum : 13/06/2018 19:57:02        

Het zit in de weg wanneer er obstakels zijn (andere duikers met buddy lijnen, sepia tenten en allerhande andere troep in het water die er niet thuis hoort).
=> Dan let je niet op de omgeving waar je duikt, heb je een blinddoek aan?

Het gaat quasi overal aan gaan vasthangen, het vlottertje werkt tegen bij een flinke stroming en doet rare dingen.
=> Wanneer je geen klein vlottertje meer kan vooruit trekken dan train je te weinig en
kan je zeker je buddy niet redden/slepen met zo weinig spierkracht

Een rescue poging wordt er door flink bemoeilijkt en wanneer de persoon aan het andere eind er dan ook nog in slaagt
een blowup te veroorzaken dan ben je in no time boven water.
=> Ik heb al verschillende buddy's kunnen afremmen tijdens hun blowup, waarschijnlijk heb ik hierdoor zelfs verwondingen vermeden.

Inderdaad ik gebruik een buddy-lijn.
Ik heb nog nooit gelezen/gehoord dat buddy's verdronken zijn omdat ze een buddylijn aan hadden.
Meestal doen de hulpdiensten een spijtige vondst omdat niet bl-duikers hun buddy kwijt waren.
 
[Laatst gewijzigd op 13/06/2018 19:57:31]
 
SVp
Sedert 18/06/2004
Datum : 13/06/2018 23:08:57     Homepage    

Quote
merlinX schreef:
let the games begin ...

Not worth it.
 
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 14/06/2018 19:22:46        

Quote
SVp schreef:
Quote
merlinX schreef:
let the games begin ...

Not worth it.
You have believers and non believers ;-)
 
edwinw
Sedert 04/12/2013
Datum : 14/06/2018 22:41:38        


"Inderdaad ik gebruik een buddy-lijn.
Ik heb nog nooit gelezen/gehoord dat buddy's verdronken zijn omdat ze een buddylijn aan hadden.
Meestal doen de hulpdiensten een spijtige vondst omdat niet bl-duikers hun buddy kwijt waren."

Dat kan je dus o.a.lezen in de link van frogkick.(zie bovenaan)
Er zijn wel degelijk ongelukken geweest met die buddylijnen. (Bijv.in Duitsland)
Misschien kan je het ongeval bij Burghsluis nog herinneren. De instructeur heeft zijn eigen leven moeten redden door de buddylijn los te laten.
 
[Laatst gewijzigd op 14/06/2018 22:45:41]
 
Luc Dupas
Sedert 09/04/2004
Datum : 15/06/2018 01:58:37     Homepage    

Quote
edwinw schreef:
Dat kan je dus o.a.lezen in de link van frogkick.(zie bovenaan)
Er zijn wel degelijk ongelukken geweest met die buddylijnen. (Bijv.in Duitsland)
Misschien kan je het ongeval bij Burghsluis nog herinneren. De instructeur heeft zijn eigen leven moeten redden door de buddylijn los te laten.
Dit is eigenlijk de beste argumentatie PRO een buddylijn die ik hier in dit draadje al heb mogen lezen...
 
BOB
Sedert 16/05/2004
Datum : 17/06/2018 13:24:58        

Mss is een elastiek een oplossing als gouden middenweg.
 
entrance.1
Sedert 18/05/2010
Datum : 17/06/2018 16:59:19        

Quote
BOB schreef:
Mss is een elastiek een oplossing als gouden middenweg.


Ja, of gewoon één fles per koppel.
 
zeekat
Sedert 11/09/2004
Datum : 19/06/2018 10:40:58        

it's lonely at the top, very ...
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 19/06/2018 11:25:10        

at the bottom 2
 
alex
Sedert 18/04/2005
Datum : 19/06/2018 21:39:50        

Ik doe die Bl aan als ik alleen duik om te te weten hoe gevaarlijk het is te duiken met betweters als merlinX mijn gedacht