Details item


Auteurcoral friendly and such
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 06/12/2017 21:59:41        

Laat in het vervolg voor een volgende duikcruise die slechte (lees koraal onvriendelijk) shampoo's, zonnebrandcrèmes etc maar thuis, en waarom dan ook niet voor altijd?

"Research has shown that a single drop of Oxybenzone in 6.5 Olympic-sized swimming pools can be fatal to coral larvae."

Dit zet toch wel even aan tot nadenken hoe dit beter kan .. alle beetjes helpen

Volgende is niet als advertorial bedoeld: als ambassadeurs van de oceanen is het interessant om in dit draadje verder milieuvriendelijke producten te vermelden die wij als duik(st)ers in onze voorbeeldfunctie beter zouden gebruiken.

Ken je soms nog andere producten die vallen in deze categorie, vul dan maar verder aan ...

https://stream2sea.com/
 
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 10/12/2017 00:25:46        


Eco-friendly swimwear: Ocean Positive from Fourth Element is made from recycled ghost-nets or plastic bottles

http://fourthelement.com/oceanpositive/
 
Willij
Sedert 30/12/2004
Datum : 10/12/2017 14:39:30        

Ik gebruik al ruim 10 jaar geen zeep, behalve voor mijn handen, en shampoo. Al veel langer ook geen zonnebrand crème.
Dit op advies van een dermatoloog. Zeep is alleen goed voor de omzet van de farmaceutische industrie en slecht voor de huid. Als je niet (te veel) in de zon komt heb je geen zonnebrand crème nodig.

Veel zon veroorzaakt op den duur vaak huidkanker. Helaas is het als met roken. Je merkt er jaren niets van maar na een lange tijd is het (soms) te laat.

In Nederland is het zelfs verboden om personeel, zoals bouwvakkers en dakdekkers, met ontbloot bovenlichaam in de zon te laten werken. Beschermende kleding is verplicht!!
 
BJ
Sedert 27/05/2005
Datum : 06/02/2018 10:40:01        

Bedankt voor de link naar Stream2Sea, ik kende het product niet en vond het een boeiende website alleszins. Jammer dat het hier nergens verkocht wordt.
Het heeft me wel geïnspireerd tot een kort tekstje aan de mede-clubleden, aangezien we binnenkort op duikvakantie vertrekken.
Ter inspiratie.Als duiker zijn we er altijd op gefocust geen schade te berokkenen aan het rif tijdens onze duiken. Ook boven water letten we er op (hoop ik toch) dat er geen afval in zee terecht komt, dat we geen wc-papier doorspoelen, enz. Waar we niet bij stil staan, is dat het water van lavabo en douche op een live-aboard en in veel hotels wel rechtstreeks de zee in gaat, samen met alle producten die we daarbij gebruiken: douchegel, shampoo, tandpasta, enz. Veel ingrediënten in dit soort producten zijn bijzonder giftig voor het mariene milieu, en vele bevatten ook microplastics.

Hetzelfde geldt voor zonnecrème. Wist je dat er jaarlijks tot 14.000 ton (!) zonnecrème in de zee terecht komt? Onder andere benzophenone-3 of oxybenzone zit in bijna alle zonnecrèmes en veroorzaakt o.a. coral bleaching. Op https://stream2sea.com/ingredients-to-avoid vind je een overzicht van wat er zoal standaard in verzorgingsproducten zit en wat de mogelijke risico's ervan zijn voor je lijf en het milieu.

Veel mensen nemen op vakantie dan ook nog eens een overschotje douchegel of shampoo mee, zodat ze aan het eind van de reis de lege verpakking kunnen achterlaten. Scheelt weer plaats in de koffer. Alleen hebben ze op de meeste van onze vakantiebestemmingen nog nooit van recycleren of selectief afval inzamelen gehoord, en eindigt je lege shampoo fles onherroepelijk op een open afvalberg. Of in zee.


Er zijn echter heel wat alternatieven voor onze gewoonlijke supermarktmerken, die iets vriendelijker zijn voor mens en milieu.

In de Bioplanet, Origin'o of je lokale biowinkel vind je verzorgingsproducten die er hetzeflde uitzien als de standaard producten, maar minder schadelijke stoffen bevatten en beter biologisch afbreekbaar zijn, bvb. van het Deense merk Urtekram of Weleda.

Blijft wel het probleem van de verpakking. Dus waarom niet eens volledig waste-free gaan? Een stuk zeep in een papieren wikkel zorgt voor een stuk minder afval dan een plastic flacon douchegel. Maar wist je dat er ook shampoo, deodorant en zelfs tandpasta in vaste vorm bestaat? Het enige afval dat overblijft is het kartonnen doosje van de verpakking. Je vindt dergelijke producten in verschillende no-waste winkels zoals Ohne (Gent), Robuust (Antwerpen) of Zonder Meer (Kortrijk). Of neem eens een kijkje op de webshop https://www.kudzu.be/nl of https://www.levenzonderafval.com. Bijkomend voordeel van een 'shampoobar' of 'tandpasta op een stokje': het is geen vloeistof, dus mag mee in je handbagage!


Maak je geen illusies, ook 100% biologische zeep is en blijft in zekere mate schadelijk als het rechtstreeks in het mariene milieu terecht komt. Ook voor je huid is dagelijks zeep gebruiken trouwens helemaal niet gezond.

Als je weet dat het water van de douche ongezuiverd de oceaan in gaat, is het nu vanop de boot of van in je hotel aan het strand, is de belangrijkste boodschap dus altijd om zo weinig mogelijk zeep en verzorgingsproducten te gebruiken. En zowiezo zo weinig mogelijk afval te produceren.PS: Voor de dames: op kudzu.be, levenzonderafval.com en in de no-waste winkels vind je onder andere ook wasbare katoenen inlegkruisjes, wasbare pads om make-up te verwijderen in plaats van watteschijfjes, enz...
 
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 06/02/2018 21:31:16        

Top! Alle beetjes helpen.