Details item


AuteurVisa Djibouti
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 23/11/2017 09:09:08        

Voor zij die een reisje hebben gepland naar Djibouti. De Visa on arrival zou zijn afgeschaft. Je zal je moeten wenden tot de ambassade van Djibouti in Brussel.

http://www.ambassadededjibouti.be/Forme.html
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 07/12/2017 11:28:02        

Een dag nadat ik naar Brussel ben gereden om het visa aan te vragen, krijg ik het bericht dat het terug mogelijk is om Visa on arrival te verkrijgen.
 
danz
Sedert 10/08/2010
Datum : 07/12/2017 12:00:16        

Ga jij snorkelen met walvishaaien?
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 07/12/2017 12:16:05        

Ik hoop er vooral met te kunnen duiken.

Twee keer naar de Madeliefjes geweest maar daar was het telkens noppes.
Op de Filipijnen, Tubbataha Reef, had ik onverwachts wel prijs. Ik geloof dat de duikplaats Triggerfish city heet. Geen enkele Trekkervis gezien maar wel 30 schildpadden. Op een gegeven moment 11 tezamen. En toen kwam daar plots die grote gevlekte schattebout aanzwemmen. :-) Het was mijn 750ste duik.
 
[Laatst gewijzigd op 07/12/2017 12:45:57]
 
danz
Sedert 10/08/2010
Datum : 08/12/2017 09:26:03        

Ga je met de liveaboard MY Deli? Zoja daar heb ik ook naar zitten kijken maar ik dacht dat zij vooral snorkelen.
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 08/12/2017 10:25:08        

Nee, met de Elegante. Die vaart ook in Sudan.
http://www.dive-and-cruise.com/elegante.html

Volgens mij is deze enkel te boeken via een reisbureau. Het werd voor mij allemaal (inclusief vliegtuigtickets) geregeld via een Italiaans reisbureau. 4 jaar geleden tijdens mijn 1e liveaboard op de Don Questo bevriend geraakt met een kleine Italiaanse duikster en haar vriend. We hebben contact blijven houden en zij hebben mij nu uitgenodigd.

Zij zijn verleden jaar ook rond Kerst en Nieuw geweest en ze vinden het blijkbaar de moeite om nog eens terug te gaan.

Het zou "rielaxt" duiken zijn. 2 per dag, soms 3. watertemperatuur 27°C.
Vliegen met Turkish via Istanbul.
 
danz
Sedert 10/08/2010
Datum : 08/12/2017 16:45:02        

Ah interessant! Ben benieuwd hoe het gegaan is. Heb ook 2 keer op de Don Questo gezeten en de deep south route gedaan. Zalig! Ben in oktober nog Marco de duikgids in Portofino gaan opzoeken en een 6 tal duiken gedaan. Marco en Maurizio werken blijkbaar niet meer op de Don Questo.
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 11/12/2017 11:24:48        

Ik zal er iets over schrijven wanneer ik terug ben.

Yup, Portofino staat op het lijstje. Ze hebben het al zo dikwijls gevraagd. Ik zou er eens werk van moeten maken.

Maurizio zijn ervaring met de duikplaatsen zal serieus gemist worden ginder. Ik ben blij dat ik Sudan volledig (noord, centraal, zuid en diepzuid) met hem als gids heb kunnen doen.
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 30/01/2018 16:53:12        

Ok Djibouti met de Elegante

Visa was dus te verkrijgen “on arrival”. Ik had mijn visa al in Brussel gehaald en dat leverde sero, sero, sero, sero, … tijdswinst op. Zet u verstand op nul en schuif maar lekker aan. Gelukkig had ik de uitnodigingsbrief van de organisatie bij want alles wat ik al verteld en getoond had op de ambassade in Brussel, kon ik hier nog eens dunnetjes overdoen (wat ik ging doen, waar ik ging verblijven, hoe lang, waarom, wie, wat, waar, …).

Eens op de boot was deze kommer en kwel snel vergeten. De ganse boot was Italiaans. Italiaanse eigenaar, Italiaanse reisorganisatie, Italiaans sprekende Sudanese bemanning… 13 duikers waarvan 12 Italianen. Gelukkig sprak de eigenaar, Claudio, ook Engels en kon ik terecht bij een perfect Engels sprekende vriendin. De voertaal bij de maaltijden was echter hoofdzakelijk Italiaans. Het eten had een, hoe kan het ook, Italiaanse toets.

Het is een soort van zeilschip. Er is dus geen echt duikdek. Je materiaal aandoen doe je op de voorplecht in het zonnetje en des avonds in de wind. Er was die week 30/12 – 7/01 af en toe redelijk wat wind en dan was het chilly billy. Eten was op de achterplecht en daar zat je ook in de wind. Korte broek ging nog maar je moest wel een truitje aandoen en iets op je hoofd zetten. De kamers zijn niet echt groot maar proper. Elke kamer had een douche/toilet. Aangezien we met 13 waren, had ik een kamer voor mezelf :-).

Het duiken:
Er zijn enkel stalen 15 liters, geen nitrox.
We hebben gedoken in de Golf van Tadjourha (zuidkant) en in Ghoubbet. Watertemperatuur was de ganse week 26-27 graden. Het duiken is heel laid back. De eerste dagen hebben we telkens 2 duiken gedaan, vervolgens 3. In het totaal waren het 17 duiken. Een kleine deco doen (lees 8 a 10 min) is geen probleem. Dus geen Padi-resort toestanden waar men van mening is dat je ogenblikkelijk sterft op het moment dat je over je nultijd gaat. De zichtbaarheid was niet je dat: 10 m tot soms 3 m. Er is heel veel plankton in het water. Bij elke nachtduik heb je zeevonk a volonté. Helaas pindakaas hebben we geen walvishaaien gezien tijdens het duiken. We hebben er wel mee gesnorkeld. De eerste keer waren er verschillende kleintjes (2-3m) groot. Er waren genoeg walvishaaien voor de 8 tal bootjes met snorkelaars. In de namiddag zijn we teruggegaan en toen waren er veel minder bootjes en gelukkig ook een groter exemplaar walvishaai. Hij hing mooi verticaal in het water en wij met slechts 4 errond. Hij stoorde zich geen moment aan ons en bleef doorgaan met het happen van plankton. Mooi! Dit heeft misschien wel een kwartier geduurd. Ze zijn de dag nadien nog eens terug geweest maar toen was er geen enkele walvishaai te bespeuren. In totaal heb ik dus een stuk of 5 walvishaaien gezien waarvan 1 mooi exemplaar.
Er is veel koraal aanwezig op de duikplaatsen maar dit komt niet zo tot zijn recht door de verminderde zichtbaarheid. Het visbestand is ongeveer dat van de rode zee maar dan zonder echt grote Grupers en meer grotere scholen. Wij hebben een stuk of 7 gitaarhaaien gezien. Het kunnen ook dezelfde zijn geweest daar we op enkele duikplaatsen 2 keer hebben gedoken.

De duikplaatsen:
Ras Eiro (the finger): check dive dus niet veel soeps
Ras Eiro: gitaarhaai gezien
Ras Korali: Dit is een lang gerekte rij stenen die vrij diep gaat. Van hieruit vertrokken we met de zodiac naar de kuststrook (10 min verder) waar je met de Walvishaaien kan snorkelen. We hadden gehoopt op deze plaats met een Walvishaai te duiken maar dit was dus noppes.
La Passe du Ghoubbet: Dit is een beetje een speciale. Er moet strikt op het getij gedoken worden want het kan hier redelijk straf stromen. Tijdens de duik viel het nog goed mee maar toen we na de duik in de zodiac nog een “tourke” maakten, zag je het water gevaarlijk kolken .
La Faille: nog een speciale, je duikt hier tussen twee tektonische platen. Deze heb ik moeten overslagen daar ik last had van mijn darmen. De daarop volgende excursie naar het zoutmeer ook. Uiteindelijk heeft de derde immodium de rust in mijn darmen hersteld.
Le Tombant de l’étoile: nachtduik plaats maar was niet veel soeps
Vervolgens teruggedraaid richting Djibouti en nog een dagje doorgebracht aan Ras Korali: gitaarhaai gezien
Le Dôme: een sec die stopt op 14 m, elke duik een gitaarhaai gezien
L’île aux requins: eerder l’île sans requins
Le Canyon: zeevonk a volonte
La Bouée Coulée: mooie duik in het begin en daarna een zoektocht naar de gezonken boei die we ondanks het slechte zicht toch gevonden hebben.
De laatse duikplaats was Le Faon. Dit is een wrak van ongeveer 120 m met veel vis. We mochten er eigenlijk niet in maar door de slechte zichtbaarheid, ben ik ontsnapt aan “het waakzame oog” en heb ik toch een stukje van het interieur kunnen verkennen.
 
danz
Sedert 10/08/2010
Datum : 30/01/2018 17:14:51        

Dank je wel voor dit nuttig en uitvoerig verslag. Het bevestigt de indruk die ik had van de duikbestemming.