Details item


AuteurSudan - Diepe Zuiden
danz
Sedert 10/08/2010
Datum : 30/09/2014 16:57:25        

In mei heb ik deelgenomen aan een liveaboard van 2 weken in het diepe zuiden van Soedan met de boot Don Questo.

Reis: ik heb gevlogen via Dubai. Het voordeel hiervan is dat de reis gemakkelijk kan onderbroken worden met een stopover in Dubai. Ik ben een paar dagen gaan duiken in Musandam dat in feite tot Oman behoort. Ik heb er gedoken met Extra Divers. Het duikcentrum wordt geleid door een Belg. Het duiken daar was verrassend goed. Minder goed zicht dan de Rode Zee maar wel veel vis. Ik heb bij elke duik bijna een zebrahaai gezien.

Boot: zeker geen luxeboot maar wel zeer praktisch en vooral heel stabiel op het water. Deze boot heeft vroeger nog op de Noordzee gevaren en kan wel tegen een stootje. Er is een groot duikdek en achteraan is een lift geïnstalleerd waar de rib op ligt die je naar de duikplekken brengt. Je moet dus gewoon met uitrusting in de rib gaan zitten en de lift wordt naar beneden gelaten.

Traject: vanuit Port Sudan werd er gevaren naar het diepe zuiden tot tegen de grens van Eritrea. De meeste duikplekken liggen in open zee en er is weinig of geen beschutting van eilandjes. Tijdens deze 2 weken heb ik geen enkele andere duikboot gezien en slechts 1 klein vissersvaartuig..

Duiken: het is nog de Rode Zee in al zijn glorie met intacte riffen en grote scholen vis. Scholen yellow sweetlips, triggerfishes, barracuda’s etc. Op de boot zat ook een team van de Cousteau society die wetenschappelijk onderzoek deed op de riffen. Bedoeling was ook om zenders in te planten bij de haaien maar de zenders zijn niet door de douane geraakt. Er werden 3 duiken per dag gemaakt. Meestal diep (tussen 40m en 50m). Meestal werd er afgedaald via het rif en dan van het rif af gevind richting open zee en dan werd er gewacht op het bezoek van “onze vrienden”. Veel hamerhaaien maar ook zijdehaaien, grijze rifhaaien, white tips. De vorige cruise had ook 2 tijgerhaaien gezien maar die hebben we niet gezien. Wel twee manta’s en als verrassing ook een walvishaai. Hierbij een link naar een filmpje waar ook wat beelden van mij bij zitten. http://www.marinevideo.eu/video/-Counting-Fish-Underwater-Research-in-Sudanese-Red-Sea/f9c3b0cd3e53a962f1afdfefd50bc944

Nachtduiken werden niet gedaan omdat de riffen meestal in open zee lagen en na 3 decompressieduiken per dag waren wij meestal tevreden als wij onze voeten onder de tafel konden steken.

Eten: De Italiaans kapitein heeft zijn Soedanese kok Italiaans leren koken en dat was gewoon fantastisch! Antipasti, primi, secundi.. Zalig.


 
[Laatst gewijzigd op 01/10/2014 21:48:13]
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 30/09/2014 19:29:00        

zie ook http://zoekertjes.duiken.be/topicdetail.aspx?id=318385&s=1&k=&a=UFo&f=5&so=0&pn=0&p=

Inderdaad geen grote luxe maar het eten is steeds dik in orde. Met Kerst en Oudjaar dacht ik dat ik ging barsten.

Ik ga volgend jaar in mei een Deep South doen. Je moet wel een jaar op voorhand boeken want deze zijn snel volgeboekt.

Bij de andere routes zijn er wel nachtduiken. Dit is wel niet op de gekende duikplaatsen maar op de ankerplaats van die nacht en ook niet elke nacht. Dit valt soms mee en soms tegen. Ze zeggen het ook vlakaf: "Deze plaats stelt niet veel voor maar als je wil, kan je een nachtduik doen".

Ik heb in die twee weken 41 duiken gedaan waarvan 28 met deco en 6 nachtduiken. Dit kruipt in je kleren: leve het voor- en namiddagdutje.


 
[Laatst gewijzigd op 30/09/2014 19:31:07]
 
UFo
Sedert 03/02/2012
Datum : 04/05/2017 13:19:53        

Bij het opkuisen van mijn pc nog een verslag gevonden dat ik dacht al lang gepost te hebben.

De laatste twee weken van mei heb ik zoals hierboven reeds aangekondigd doorgebracht op de Don Questo voor een Deep South.

http://www.donquesto.com/.

Vliegen:
Boek je ticket voor het ganse traject bij Emirates (30 kg bagage !) ( tot Dubai is het Emirates, Dubai – Port Sudan is met Flydubai). Je kan vertrekken vanuit Amsterdam, Brussel of Parijs. Check ook eens prijzen waarbij je vertrekt uit een stad en terugkomt in een andere, bijvoorbeeld vertrek via Amsterdam en terug via Parijs (dit heb ik gedaan). Het kan soms goedkoper zijn dan heen en weer vanuit dezelfde stad. In Dubai moet
je van Terminal veranderen (bus). Als ik mij niet vergis landt Emirates aan terminal 3 en vertrekt Flydubai vanuit terminal 2.

De boot:
Zoals hierboven beschreven, het is geen luxe boot. De toiletten en douches zijn gemeenschappelijk. Ik heb nooit moeten aanschuiven en alles wordt proper gehouden door de bemanning. De kajuiten zijn klein en hebben elk een lavabo. Je hebt geen airco op de kamer maar wel op de gang. Je kan je deur op een kier zetten (wat wij deden) of sluiten. Als je de deur sluit dan springt de kleine ventilator in de deur aan en die blaast de koele lucht naar binnen. Voor mij was het meer dan fris genoeg. Zelfs bij buitentemperaturen die vlotjes de 35°C overstegen.
Het is een omgebouwd visserschip (ex Noordzee). De diepgang is groter dan de standaard cruiseschepen en dat merk je. Het schip gaat nog wel op en neer maar het rollen is een pak minder. Normaal neem ik pilletjes tegen zeeziekte maar ik heb 14 dagen niets genomen. Kleine kanttekening: we hebben een 4 tal dagen zo goed als geen wind gehad en volgens mij was er nooit meer dan 4 Beaufort.
Er is een kleine living en eten doe je buiten op het dek onder een groot zeil.
Het eten is inderdaad top. ‘s Morgens is er ontbijt met eieren naar keus (je doet je bestelling rechtstreeks aan de keuken). Er is brood (soort van kleine turkse broodjes), verschillende soorten kaas, olijven, tomaten, … en pannekoeken (Nutella, verschillende soort confituur). Thee, koffie, water, fruitsap, …
’s Middags is er meestal warm eten met als dessert watermeloen of meloen.
En des avonds gaan dan de registers open met voorgerecht, soep, hoofdschotel, dessert. Het is de Italiaanse keuken met een Soedanese toets. We hebben een paar keer ceviche en sushi gegeten (catch of the day).

Duiken:
Het traject dat we gevaren hebben is: Saganeb South Plateau - Keary Reef - Top Secret Reef (Maurizio zijn geheime locatie) - Barra Musa Saqir - Dibsel - Loka - Masamirit - Karam Massamirit Sout Plateau - Masamirit - Ed Domesh Shesh - Dahrat Ed Dak Hilat - Darraka - Habily Lory - Ago’s Reef (aka Frances Reef) - Muchka - Adam - Dahrat Abid - Andrew Reef - Ed Domesh Shesh - Marcel Reef - Barra Musa Kebir - Top Secret Reef - Preserver Sout East Plateau - Sha’ab Anbar South Plateay - Jumna.

Kaartje op de website.

De duikplaatsen hangen af van het weer (wind) omdat er zo goed als geen beschutting is bij de meeste plaatsen. Je doet 3 duiken per dag, behalve de eerste en laatste dag (2 duiken). Dit maakt in totaal 37 duiken. Elke duik gebeurt met een zodiac. Je stapt aan boort, zet je neer en vervolgens laat de lift je te water. Je kan kiezen tussen stalen 12 l (varkentjes) en 15 l. Alle flessen hebben twee kranen. Je moet niet bijbetalen voor een 15 l. Ik heb alle duiken met een 15 l gedaan. Een 12 l zou geen probleem geweest zijn maar de 15 l kan je laten rusten op de rand van de zodiac zodat je rug niet alle gewicht moet opvangen bij de slagen van de golven. Je kan kiezen voor Nitrox (meestal 28%) of lucht. In december 2013 heb ik alle duiken op lucht gemaakt maar heb nu wijselijk gekozen voor nitrox.
Er waren twee Italiaanse gidsen aanwezig: Maurizio en Marco. Deze laatste doet enkel het deep south seizoen (van april tot mid juli). Elke duik gebeurt volgens het zelfde stramien. Maurizio gaat eerst de stroming checken en bepaalt het drop punt. Vervolgens wordt er af gedaald naar ongeveer 40/45 m, weg van het rif op zoek naar “onze vrienden”. Na x aantal minuten (afhankelijk van het succes van de zoektocht) keert men terug naar het rif om daar uit te duiken.
De riffen zelf zijn ongeschonden en prachtig (zacht koraal !!). Helaas pindakaas: er komen meer Egyptische boten afgezakt richting Soedan. Deze ankeren op de riffen en de eerste beschadigingen zijn al zichtbaar. Ik kijk met een bang hart naar de toekomst.
We hebben veel hamerhaaien gezien. Soms in groep, soms solo, soms nieuwsgierige die heel dichtbij kwamen, andere schuchter en snel weg. Verder witpunt rifhaaien, grijze rifhaaien, veel zijde haaien. Ik heb gesnorkeld naast de boot met een 6 tal zijdehaaien (tussen 1 en 1.5 m) en die waren absoluut niet schuchter. Ik moest mij inhouden om ze niet te aaien. We hebben 1 voshaai gezien maar die was helaas heel verlegen. Een paar keer dolfijnen tegen gekomen al duikend en ook langs het schip en zodiac. Wat vooral opviel in vergelijking met Egypte: meer en grote scholen vis (doktersvissen, sardienen, barracuda’s, Jacks). De scholen doktersvissen waren soms zo groot dat je het rif niet meer kon zien. Kortom de Rode Zee in al zijn pracht en glorie.
Het enige minpunt is dat je zoveel duiken doet dat al dit pracht in elkaar begint te vloeien en vanzelfsprekend wordt.
Ik heb alle duiken met mijn 3.5 mm gedaan. Ik had ook een 5 mm mee (30 kg bagage weet je wel) maar die is niet nat geworden. De watertemperatuur varieerde tussen de 29 a 30°C voor de eerste meters. Naar mate je dieper ging, zakte hij tot 27°C (beneden de 30 m). Ik heb zelfs twee keer een barre 26°C in mijn logboek genoteerd.
Je bent steeds de enige boot op de duikplaats. Heel af en toe hebben wij een andere boot gezien. De kapitein maakt er een punt van om er voor te zorgen dat we alleen doken. De boot was niet vol (17 personen) voor deze safari (12 personen).

 
[Laatst gewijzigd op 10/08/2017 12:01:24]
 
danz
Sedert 10/08/2010
Datum : 15/06/2017 17:03:27        

Mooi verslag.
Ik ben ondertussen ook een 2de keer teruggegaan en op nieuw de deep south route gedaan. Er zijn zoveel riffen dat er keuze zat is. En inderdaad een nieuw fenomeen zijn de Egyptische boten die geen respect hebben voor de riffen. De eerste keer dat ik er geweest ben heb ik op 2 weken tijd geen andere boot gezien. Nu zie je heel wat meer boten. Ik heb het zelf meegemaakt dat Egyptische boten gebruik maken van de kennis van Don Questo in dat gebied. Zij komen gewoon even aanvaren naast de Don Questo liggen om de GPS gegevens op te slaan. Anyway het blijft een prachtig gebied.
Hier de link naar het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=TDRvBTq5LjU
 
[Laatst gewijzigd op 15/06/2017 17:10:34]
 
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 30/08/2017 15:27:54        

Iemand soms plannen voor 2018 Sudan diepe zuiden met de DQ?
 
Trico Traco
Sedert 09/04/2004
Datum : 30/08/2017 17:36:29     Homepage    

Die eerste link werkt niet.

 
[Laatst gewijzigd op 30/08/2017 17:37:19]
 
merlinX
Sedert 26/03/2006
Datum : 30/08/2017 18:21:55        

Quote
Trico Traco schreef:
Die eerste link werkt niet.
Effe googlen en je hebt het zo ... maar ja klagen en zagen is gemakkelijker hé :-Dof hier:

https://vimeo.com/100320075
 
[Laatst gewijzigd op 30/08/2017 18:25:39]